טיסת קולומביה
 תצפיות בשמיים
 חלל ברשת
 על אילן רמון וצוותו ז"ל > אל"מ אילן רמון ז"ל
אל"מ אילן רמון ז"ל (1954 - 2003)

אילן רמון האסטרונאוט הישראלי הראשון, אל"מ בחיל האוויר, נספה על מעבורת החלל קולומביה שהתרסקה ב-1.2.2003 במהלך שובה מהחלל לכדור הארץ.

אילן הקסים את העם בישראל וגרף את כולנו בהתלהבותו מהטיסה בחלל. הוא התאמן רבות למשימה, ועבד בצוותא עם מדענים ישראליים על מחקרים שבוצעו מהמעבורת. ב-16 היממות של טיסתה של מעבורת החלל, חזו כולם בשמחת החיים שלו ובחדוות הגילוי של הריחוף בתנאי חוסר הכבידה במעבורת, וראו את אילן וחבריו לצוות מבצעים את משימותיהם המגוונות. הוא צפה במדינת ישראל ותיאר את יופייה הרב מהחלל, והתפעל מיופיו של כוכב-הלכת שלנו.

במכתב ששלח אילן לפני מספר שנים ממרכז החלל ביוסטון שם התאמן, הוא כתב את הדברים הבאים:
"העיסוק בחלל וחינוך הילדים והנוער יונקים האחד מהשני וחיים תחת קורה אחת.
מן הצד האחד - הילדים והנוער נמשכים אל החלל בהיותו רחוק, לא ברור, אחר ושונה לגמרי מהחיים על פני כדור-הארץ, קשה לתפישה ולהשגה, מגרה הדמיון, לא נודע. מי מאיתנו אינו נמשך אל הלא נודע?..
ויחד עם זה, ישנה קבוצה קטנה יחסית (כ-400 איש עד היום) של אסטרונאוטים שהיו שם וחוו את החוויה - והם מקור לחיקוי ולהערצה.
ומן הצד השני - הילדים והנוער הם עתיד הפיתוח וההתקדמות בחקר החלל, בעיקר מכיוון שהם פתוחים לרעיונות חדשים, יצירתיים ולא שבויים בדעות קדומות ולכן כה חשובים לעתידנו בחלל."
כל אחד מאיתנו זוכר בוודאי היכן היה כאשר נודעה לו הידיעה המחרידה על האסון ב-1 לפברואר 2003. תאונת הקולומביה ואבדן הצוות, ובו האסטרונאוט הישראלי הראשון, הכו בהלם ובכאב את כולנו. לא נשכח את זכרם של אילן וחבריו לעולם.
מדינת ישראל תמשיך בחקר החלל, אם על ידי לוויינים, אם בשותפות עם סוכנויות חלל אחרות בפענוח נתוני חלליות וטלסקופים, ואם באמצעות תצפיות מן הארץ. ובעתיד הלא-רחוק, יהיה אסטרונאוט ישראלי נוסף, ומי יודע - אולי אחד מהתלמידים של היום יהיה זה שיניף את דגל הכחול-לבן שלנו בחלל פעם נוספת.

באתרים רבים ניתן ללמוד על חייו של אילן רמון ופועלו. קראו על תולדות חייו של אילן רמון ז"ל באתרים הבאים:
  תולדות חייו של אילן באתר YNET
  תולדות חייו של אילן באתר מעריב